Appar och webbsidor om språkutveckling
 
 

Appar och webbsidor om språkutveckling

Här samlar vi användbara appar och webbplatser som hjälper ditt barn att hitta nya ord och utveckla sitt språk. 

Begrepp – Ordförråd

Småbarnsljud, Ipad och Iphone 1–2 år
En bra pekbok i telefon eller surfplatta som kan användas för att lära nya ord. Fina fotografier med riktiga ljud.

Sound Touch, Iphone, Ipad, Android, betalapp, 1–2 år
En bra pekbok i telefon eller surfplatta som kan användas för att lära nya ord. Sex kategorier som visas längst ner på skärmen; djur, vilda djur, vildfåglar, fordon, musikinstrument och hushåll. På varje sida visas 12 illustrerade bilder.

Pekbok för barn, Iphone, Ipad, Android, betalapp, 1–4 år
En bra pekbok i telefon eller surfplatta som kan användas för att lära nya ord. Fina fotografier med riktiga ljud. 

Toca Tea Party, Ipad, betalapp, 2–4 år
Bjud in dina vänner på fika. Duka fram dina favoritkakor, ät och drick. Man äter genom att ”dutta” med fingrarna på skärmen. Kul samspelsaktivitet mellan barn och vuxen.

Färger och fordon, betalapp, Ipad, 2–4 år
Här tränas färgord och ordförråd. Det finns tre miljöer; flygplatsen, verkstaden och staden. Barnen får instruktion av de små nyckelpigorna som finns i appen. 

Pippi Långstrumps Villa Villekulla, Ipad, Iphone, Android, betalapp, 2–5 år
I denna app får man leka med Pippi och upptäcka saker i hennes hus. Här finns mycket att samtala om när barnet trycker på pilar, dörrar och olika saker.

My PlayHome, betalapp, Android och Ipad, 2–5 år
I ett dockhus med fyra rum bor en familj med barn, Alla saker kan användas. Passar för att samtala kring det som sker. 

Nallelek 2, Iphone, Ipad, betalapp, 2–4 år
NalleMix 2 går ut på att sätta ut bilder på föremål och nallar i olika färdiga miljöer. Det finns ett hus, ett kök, en väg och ett rum. Bra att prata om begrepp, antal, var föremålen sätts upp. Bilden kan sparas och skickas till någon annan.

Pettsons uppfinningar Deluxe, Ipad, Android, betalapp, 4–6 år
Spelet går ut på att klura ut var de olika delarna ska sitta för att bygga ihop uppfinningarna. Det är svårt att bygga och blir roligt tillsammans med en vuxen.

Hitta på berättelser

Om en bild, Ipad,  betalapp, 2+
En vuxen skapar ett fotoalbum, gärna tillsammans med barnet. Man hämtar foton från kamerarullen. Till varje bild i albumet skriver man en kommenterar till bilden samt spelar in sitt eller barnets tal. När barnet bläddrar i boken kan det spela in sitt eget tal till varje bild. 

Story Wheel, Iphone, Ipad, betalapp, 3–6 år
Det finns färdiga figurer och bilder och med dem skapar barn och vuxen en saga med inspelat ljud. Sagan kan sparas och skickas till andra. 

Puppet Pals, Iphone, Ipad, betalapp, 3+
Välj ett par figurer, en bakgrund och tryck på Record. Denna app användas gärna med flera barn eller barn och vuxen genom att barnen får skapa egna filmer av foton de tagit och skapa berättelser.

Hur orden låter

Fonemix, Ipad, betalapp,  barn som behöver träna ett s-ljud
Man jobbar med små ordkort. Genom att klicka på korten får man höra hur ordet låter. Alla ord innehåller s-ljudet i olika positioner i ordet (längst fram, i mitten eller i slutet).

Bornholmslek, Ipad, betalapp, 4–5 år
Bornholmslek innehåller tre lekar: Rimlek – att hitta ord som rimmar, Hur låter ord – finna bilder som börjar på ett visst ljud, Bygga ord – sätta samman ord där bokstäverna ljudas.

Bokstäver

ABC-raketen, Iphone, Ipad, Android Gratis 5+
ABC-raketen är ett spel där barn får öva på att känna igen ord, rimma, stava och sätta ihop sammansatta ord. Spelet är en del av Utbildningsradions storsatsning på barns läsning passar tillsammans med vuxen. Finns som radio- och TVprogram. 

Skrivguiden, betalapp, Iphone, Ipad 4+
På förstasidan väljer man om man vill öva på att forma mönster, versaler, gemener, siffror eller ord. Bokstäverna ljudas. Många bra inställningsmöjligheter. 

Bokstavspussel, Iphone, Ipad, betalapp, 4+
Ljuda ihop bokstavsljud kopplade till symbol, för att sedan utläsa ordet och på sikt kunna skriva ordet på egen hand. Du kan fotografera och göra egna ljud-bilder. 

Happi läser, Iphone, Ipad, Android, betalapp, 4–6 år
Spelet går ut på att man får tre givna bilder och ett ord. En vuxen kan läsa och barnet listar ut vilket ordet är och väljer sedan en av bilderna.  Finns på 8 olika språk. 

Skolstil2, Iphone, Ipad, Android, betalapp, 4+
Med Skolstil2 kan barnet leka med bokstäver som ljudas, skriva text och höra hur ett ord låter. Ett riktigt ordbehandlingsprogram för barn. 

Bra webbadresser:

  • www.pappasappar.se Daniel Wieselberg visar appar för iPhone, iPad och Android. Tillsammans med andra föräldrar letar han upp, testar och recenserar mängder av bra appar. 

  • Logopeden Astrid Frylmark samlar bra kunskaper och information om språkstimulerande material på www.ordaf.se 

  • Skolverket har samlat material på olika modersmål för förskolebarn på www.modersmal.skolverket.se/sites/svenska/ En del material kan användas direkt via datorn, annat är tipsmaterial. 

  • På sidan www.skolappar.nu har ett antal pedagoger samlat och recenserat ett stort antal appar. 

  • Logopeden i skolan